A 100. Eszperantó Világkongresszuson jártak a Szegedi Eszperantó Kör tagjai. FLOrante néven együttest is alapítottak: a magyar népzene alapjaira énekelnek eszperantó nyelven.

 Hírek  |   2016. január 26., kedd

Szeged – A 100. Eszperantó Világkongresszuson jártak a Szegedi Eszperantó Kör tagjai.
FLOrante néven együttest is alapítottak: a magyar népzene alapjaira énekelnek eszperantó nyelven.

– Minden évben járunk az eszperantó-világkongresszusra: egyre több országból, egyre többen és egyre fiatalabbak a résztvevők. Magyarországon a diploma megszerzése miatt tanulják sokan a nyelvet: az elmúlt 15 évben nagyjából 60 ezren kezdtek bele. A nyelvvizsga megszerzése után ugyanakkor már nem foglalkoznak vele, így a többi ország népességéhez képest arányaiban kevesebben vannak az eszperantóul beszélő magyarok. Japánban, Olaszországban és Franciaországban a helyi eszperantó szervezetek jobban meg tudták fogni a nyelvtanulásba belekezdőket, akik a nyelvvizsga után sem távolodtak el használatától – mondta Baksa József, a Szegedi Eszperantó Kör egyik vezetője.

A szegedi szervezetet augusztus elején kilencen képviselték a 100. Eszperantó Világkongresszuson a franciaországi Lille-ben. A csoport jó viszonyt ápol japán és koreai nemzetiségű eszperantót tanuló emberekkel, akik Szegedre érkeztek a világkongresszus előtt, és együtt keltek útra autóbusszal Franciaországba. – A Szegedi Eszperantó Kör 2008-ban alakult. Irodánkban napi szinten használjuk az eszperantót, különböző nemzetközi pályázatokon veszünk részt, programokat szervezünk, ezen a nyelven tartjuk a kapcsolatot a világ más országaiban a nyelvet beszélőkkel. Tehetségtől függően az 1887 óta létező nyelv 3–6 hónap alatt megtanulható. Az interneten az angol után már a második legnépszerűbb nyelv – magyarázta Baksa József.

A FLOrante együttes tagjai, Monori Csenge, Garamvölgyi Anett és Hódi Fruzsina a kongresszus után a belgiumi Gentben. Magyar népzenei alapokra énekelnek eszperantó nyelven. Fotó: DM
A FLOrante együttes tagjai, Monori Csenge, Garamvölgyi Anett és Hódi Fruzsina a kongresszus után a belgiumi Gentben. Magyar népzenei alapokra énekelnek eszperantó nyelven. Fotó: DM

A 23 éves Garamvölgyi Anett néhány hónapja találkozott először az eszperantó nyelvvel. – Ma már az iroda munkatársa vagyok, szépen haladok a nyelvvel, egyszerű nyelvtana van, a világ összes szavából a legnépszerűbbeket használja. Például a segítség úgy van, hogy helpo. Néprajz–ének-zene szakos vagyok, a diplomához már csak a nyelvvizsga hiányzik: ez valószínűleg az eszperantó lesz. Annyira tetszik a nyelv, hogy itt, Szegeden megalakítottuk a FLOrante együttest: magyar népzenei alapokra énekelünk eszperantó nyelven. Felléptünk a világkongresszuson is, több mint 3000 ember előtt játszottunk nagy sikerrel. Többek között ilyen zenei alappal adtuk elő eszperantó nyelven József Attila Tiszta szívvel című versét – mesélte Anett. A fiatal nő az együttesben énekel és kobozon játszik, rajta kívül egy üllési és egy zsombói tagja van a triónak. A zenekar hamarosan kiadja első CD-jét is.