Nemzeti Identitástábor

 Programok  |   2016. december 23., péntek

2016 július 23-31 között megrendezték immár második alkalommal a Nemzeti Identitástábort. A 2015-ben első alkalommal lebonyolított tábornak, melyet Erdélyben, Csomakőrösön tartottak, olyan nagy sikere volt, hogy azonnal bizonyossá vált a 2016-os folytatás. Ez alkalommal a felvidéki Érsekújvár adott otthont az eseménynek.

A táborban a magyar identitást erősítő hagyományokat elevenítettek fel. Néptánc népdalfoglalkozásokat tartottak. A résztvevő kárpát-medencei kulturális csoportok (Érsekújvári néptánccsoport, Tornyosi Asszonykórus, Adai gyermek néptánccsoport, és amatőr táncosok, énekesek) a tábor végéhez közeledve népzenei műsort állítottak össze az itt tanultakból. Ezeket különböző felvidéki településeken adják és adták már elő. Első alkalommal a zoboralji Alsócsitárban léptek fel műsorukkal, július 28-án pedig Komáromban, a Limes Galériában láthatta őket a közönség. Majd Érsekújváron és legvégül Szímőn szerepeltek az előadásukkal. Az éneket és a táncot élőben a zalai Harangláb Népzenei Együttes kísérte minden alkalommal (felvidek.ma).

A szakemberek által segített közös ének és tánctanulás mellett, kézműves foglalkozásokkal és a helyi magyar kötődésű történelmi emlékeink megismerésével is erősödött a résztvevők magyarságtudata. A táborban részt vettek a helyi érsekújváriak mellett Délvidékről (Ada, Tornyos, Kikinda, Zenta) Erdélyből (Csomakőrös, Sepsiszentgyörgy), és a Dél-Alföldről (Szeged, Pitvaros, Hódmezővásárhely) érkező partnerek is. A több mint egyhetes tábor ideje alatt irodalmi, történelmi és kulturális programokon vehettek részt a csoport tagjai (felvidek.ma).

Alapítványunk is hozzájárult a Nemzeti Identitástábor idei létrejöttéhez is. Ezért tartottuk érdemesnek megosztani honlapunk látogatóival az eseményt. Egyúttal szeretnénk felhívni minden kedves olvasó figyelmét arra, hogy a 2017-es esztendőben is megrendezésre kerülő Nemzeti Identitástábor rendezvényen Alapítványunk is teljes mellszélességgel szeretne részt venni.

További képek az alábbi címen érhetők el: http://felvidek.ma/2016/07/nemzeti-identitastabor-felvideken-kepgaleria/