VIII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál – Székelyudvarhely

 Programok  |   2016. december 23., péntek

A 2016. szeptember 23-25. között immár nyolcadik alkalommal megrendezett Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál igazán minden igényt kielégítő volt. Alapítványunk elsősorban a Civil szervezetek találkozója: A gyümölcsöző magyar-székely civil kapcsolatokért című társrendezvényen szeretett volna részt venni. A találkozón megismerkedhettünk több alapítvány, szociális szövetkezet képviselőjével, segítőjével is.

Természetesen a többi program sem hagyta hidegen képviselőinket. A Székelygyümölcs-mozgalom keretében több mint 15 sátor kínálta a legkülönbözőbb gyümölcsökből készült lekvárokat, szörpöket. A finomságok mellett nagy szerep jutott a gyógynövényeknek is. A gyógynövény felismerő verseny, a közös gyógyteafőzés, fűszersó készítés is érdekes elfoglaltságot nyújtott még az idősebb korosztályok számára is, a játszóház pedig leginkább a gyerekeknek. Megismerkedhettünk a cserebere placc ész időbank „intézményeivel” is, mely projektek a pénztől való függetlenedést, és inkább az egymásnak nyújtott azonos értékű szolgáltatásokat tartják követendő példának.

A fent említett programok mellett a színpadon is zajlott az élet. A sok-sok fellépő közül a teljesség igénye nélkül itt csak néhányat említünk meg: az oroszhegyi Ursus Néptánccsoport, Simó Annamária és Tamás Zalán (ének és billentyű), a székelyudvarhelyi Serittő Néptánccsoport, a bögözi Küküllő Néptánccsoport, Szentegyházi Gyermekfilharmónia, Gereben Néptánccsoport. A népzenei előadások és a fesztivál hangulatfelelős házigazdái nagyszerű hangulatot teremtettek a Gyümölcsfesztivál mindhárom napján.

A sok kulturális program legáthatóbb üzenete számunkra az volt, hogy a magyar identitást bizony meg lehet őrizni, még 600 km-re az anyaországtól is, de sokat kell érte tenni, és mindenkinek ki kell vennie a részét belőle.

 

A fesztivál programja: http://www.gyumolcsfesztival.ro/images/VIII.Fesztival/Program%20Gyumolcsfesztival%202016.jpg

Még több információ:

http://www.gyumolcsfesztival.ro/