Eszperantó Világkongresszus Portugália 2018

 Hírek  |   2018. március 27., kedd

103. Eszperantó Világkongresszus Portugália – La 103-a Universala Kongreso en Lisbono, Portugalio

Az eszperantó világ legnagyobb, és egyik legjelentősebb találkozója az évenként megrendezésre kerülő Universala Kongreso, UK – azaz eszperantó világkongresszus. Ezeken a kongresszusokon bárki résztvehet – aki tud egy kicsit eszperantóul, hiszen a használt munkanyelv csak az eszperantó.

Ezek a találkozók egy hétig tartanak, az eszperantó születésnapja körül vannak megrendezve júliusban, mindig más országban, és általában 2000-5000 ember szokott résztvenni rajtuk a világ minden részéből. Kongresszusnak nevezik, mert kb. 50 küldött itt tartja az éves közgyűlését, és itt vannak a szakmai szervezetek munka-találkozói is, de a túlnyomó többség fesztiválozik, és élvezi az egésznapos kulturális programokat, eszperantó koncerteket, színházakat, kirándulásokat, bált, és a rengeteg programot.

Ahogyan mondtam, ezeken a kongresszusokon bárki részt vehet – és érdemes is részt venni, hiszen kimondhatatlan érzés a nemzetközi kavalkád, amikor egy asztalnál ülve lehet beszélgetni szíriai, japán, afrikai, orosz, amerikai meg mindenféle eszperantistákkal – vagy csak együtt kirándulni, játszani, sörözni és ismerkedni velük.

Akik rendszeresen részt vettek ilyen találkozókon, személyesen beszélgettek sok külföldivel, azok más szemmel néznek az aktuálpolitikai kérdésekre is, a külföldiek vagy migránsok elleni itthoni hangulatkeltésre, hiszen ők maguk teljesen mást tapasztaltak amikor ázsiai vagy afrikai emberekkel személyesen beszélgettek. És az eszperantónak köszönhetően valóban beszélgetni, véleményt cserélni is tudtak…

Érdekes átélni, hogy reggeltől reggelig minden eszperantóul zajlik! Nagyon érdekes érzés egy ilyen világtalálkozón résztvenni, én mindenkinek csak javasolni tudom!

A kongresszusnak van egy résztvételi díja amit be kell fizetni, de ezen kívül mindenki ott lakik ahol akar, azt eszik amit akar, és azon a programon vesz részt, amelyiken akar – tehát semmilyen megkötés, semmilyen kötelező rész e nincs a résztvételnek! Sokan csinálják azt, hogy a nyári nyaralásként a világkongresszusra utaznak, mintegy apropóként használva azt. Kirándulgatnak, nézelődnek, kiválasztják az érdekes kongresszus programokat, azokon résztvesznek, ismerősökkel találkoznak vagy ott ismernek meg érdekes embereket – de egyébként ugyanúgy nyaralnak, mint egyébként.

Külön előny, hogy még a szállással sem muszáj külön foglalkozni, a kongresszusi szervező csapat – ismerve a lehi lehetőségeket – ajánl és javasol szállodákat, amit a szervezőkön keresztül is meg lehet rendelni.

A jelentkezésekre különböző határidő-kategóriák vannak, amikor emelkednek egy kicsit az árak. Természetesen utána is lehet jelentkezni, sőt a helyszínen is, de a KÖVETKEZŐ HATÁRIDŐ március 31-én lesz, érdemes esetleg kihasználni a kedvezőbb díjakat.

Mégegyszer a lényeg:

Időpont: július 28. – augusztus 4.
Központi weboldal:https://uea.org/kongresoj/

Letölthető jelentkezési lap sok információval:
https://uea.org/pdf/uk2018/alighilo_lisbono.pdf

forrás: eszperanto.hu