Eszperantó térről eszperantó kórussal Bjelovárba

 Hírek  |   2018. június 18., hétfő

A Tisztelet Komlónak Egyesület eszperantó nyelven is éneklő FŐNIX kamarakórusa Csonka Mária karnagy vezényletével nagy sikert aratott Bjelovárban a 20. Alpok-Adria Konferencia jubileumi ünnepségén 2018. június 9-én, ahol többek között Hori Jasuo (Japán) szerző eszperantó nyelvű dalaival is megörvendeztette a közönséget.

A három napos konferencián a Magyarországi Eszperantó Szövetség és a horvátországi Eszperantó Liga együttműködési megállapodás 2. pontja teljesült, aminek kezdeményezője Nagy János a Szövetség alelnöke és ez alkalomból képviselte magát a civil szervezetünk a  kulturális rendezvényen.

A nemzetközi Szervezet által meghirdetett program vendég előadója volt a Magyarországi Eszperantó Szövetség elnöke Eszes Mária , aki a „A vallás és művészet kapcsolata” című prezentációjában komlói fotók kíséretében ízelítőt adott a konferencia résztvevőinek arról, hogy kapcsolódnak össze a világ nemzetei és értékelik egymás kultúráját, művészetét és vallását az eszperantó ,mint a hídnyelv segítségével.

A hat ország résztvevőiből álló közel 80 fős találkozó konferencia füzetében a programok és előadók ismertetésében a kórus fotója és bemutatása is szerepelt. Az eszperantó dalok  szövegét a kórus tagoknak  Eszes Mária tanította be és ezáltal Komló város hírnevét horvát országba is  elvitte.

A program része volt a barátság fájának ültetése és a városnézés is, ahol Bjelovár szépségében gyönyörködve és az Avilai Szent Teréz székesegyházában énekelve kellemes élményekben részesült a kórus.

Nagy öröm volt a sok gratuláció és hogy a kórustagok megtapasztalhatták e közvetítő nyelv fontos szerepét egy nemzetközi találkozón. Bebizonyosodott, hogy eredményes volt a türelmes és a lelkes nyelvtanulás.

Az Alpok-Adria Eszperantó Kör titkára Edvige Ackermann, Josip Pleadin szervező és a Horváth –Eszperantó Liga alelnöke Boris Di Costanzo nagyra értékelte az ajándékokat, mely tartalmazta Horváth József magyarországi műfordító „Egri csillagok” c. eszperantó nyelvű történelmi regényét és a Budapesti Orvos-Egészségügyi Szakcsoport vezetője Dr. Farkas Julianna dokumentumait is.

A FŐNIX kamarakórus köszönetét fejezik ki , a Tisztelet Komlónak Egyesület elnökének Jégl Zoltánnak és a CIVIL Fórum koordinátorának Döme Ildikónak a támogatásért, így a kórus részt vehetett egy nemzetközi rendezvényen és előadásával emelhette a műsor színvonalát.

A cikket lejegyezte Eszes Mária a MESZ elnöke és Tisztelet Komlónak Egyesület FŐNIX kamarakórusának menedzsere.

forrás: komloiujsag.hu