Amerikai önkéntesek tanították angol nyelvre a zalai fiatalokat

 Hírek  |   2019. július 16., kedd

Magabiztos nyelvtudás nélkül is lehet erős kulturális kötődést kialakítani, erre mutattak példát az elmúlt hetekben azok az egyetemista fiatalok, akik Zala megye tíz településén tanítottak angol nyelvet szinte minden korosztálynak.

Sziásztok, jó napot kívánok, pá-lá-csinta, lángos, úristen!

Az amerikai zászlót ábrázoló, házi készítésű tortával ünnepelték a függetlenség napját Fotók: Arany Gábor

Csak néhány az erős akcentussal, furcsán kiejtett szavakból, amik derültséget váltottak ki a hallgatóságból csütörtökön este a pusztaedericsi közösségi házban, ahol a zsúfolásig megtelt nagyteremben élménybeszámolót tartottak az Egyesület Államokból érkezett önkéntes fiatalok a maguk mögött hagyott három hétről. A Learning Enterprises programban a Zalai Falvakért Egyesület kezdeményezésére idén a hetedik alkalommal érkeztek a tengerentúlról vendégek, hogy négy héten keresztül tanítsák az angol nyelvet napi 3-5 órában több csoportnak és korosztálynak, mégpedig ingyen, mint ahogy a program minden résztvevője önkéntesként járult hozzá a sikerhez. Június 15-től július 12-ig 10 településen tart órát a 11 tanár, akikről 19 család gondoskodott, mert nem mindenhol tudták megoldani az ellátást egyetlen helyen négy hétig. Sőt ennél is nagyobb volt a vendéglátók száma, mert például az Alibánfán oktató Betsy Beutert naponta más és más család vette szárnyai alá. A vendégek pedig mind egyetemisták, van közöttük pedagógusnak készülő, többen nemzetközi kapcsolatokat, szociális tanulmányokat hallgatnak. Némelyik rendelkezik tanári tapasztalatokkal, ám van, aki most debütált a pályán.

Magyaros ízekkel, egyebek mellett dödöllével várták a vendégeket a kerti partin

Olyan is akadt, aki arról számolt be, hogy élete első komolyabb utazására vállalkozott, amikor Magyarországra jött. Így volt ezzel Dylan Harriman, aki Teskándon „ugrott a mély vízbe”, segített a nyelv elsajátításában, de nem csak ez volt számára a mély víz, hiszen vendéglátóival részese lehetett a Balaton átúszásának is. Ahogy erről fogalmazott, úgy gondolta, nem lesz nehéz teljesíteni a távot, de tévedett, s ezt olyan hangsúllyal tette hozzá, ami mindenkiből nevetést váltott ki. A kalandok a többi önkéntes mindennapjaiból sem hiányoztak, mert a tanítással töltött órák után kirándulásokra, közös programokra is jutott idő, köszönhetően a vendéglátóknak. Így aztán megismerhették az amerikai fiatalok hazánk nevezetességeit, sőt a Dötkön és környékén szolgáló Andrew Carpenterrel Németországig kirándultak a házigazdái.

Erről és még sok kellemes élményről számoltak be azon a kerti partin, amit a függetlenség napjához kapcsolódóan évek óta megrendeznek Pusztaedericsen az önkéntesek és vendéglátóik számára. A 174 lelket számláló község már tíz éve fogad angol nyelvet tanító amerikai fiatalokat, ahogy ezt Gál Lászlóné, a település polgármestere felidézte. Mint mondta, az első tengerentúli angoltanár érkezésekor megígérte, ő is megtanulja a nyelvet, s bár ez neki nem sikerült, de a vendégek már elég jól beszélik a magyart.
Köztük Eric Miller, aki Philadelphiából érkezett, abból a városból, ahol 1776. július 4-én elfogadták, kihirdették a Függetlenségi Nyilatkozatot, amivel deklarálták elválásukat Nagy-Britanniától. A húszéves Eric Miller a négy hetet Gál Lászlóné vendégeként tölti és a tófeji iskola félszáz diákját okítja angol nyelvre. A nyári iskolának ugyanis az edericsi közösségi ház adott helyet, ahová a környező településekről falubuszokkal érkeznek a diákok.

Egyikük a gutorföldei Kása Zsófia, aki idén érettségizett a Mindszenty-gimnáziumban. Ő hatodik éve vesz részt a nyári idegennyelvi programban és véleménye szerint ennek döntő szerepe volt abban, hogy az érettségin 94 százalékot ért el angolból.

– Szinte többet tanultam itt, ezekben a hetekben, mint az iskolában egész évben, bátrabb lettem, meg merek szólalni, folyékonyan tudok beszélni – mondta és elárulta, turizmus, vendéglátás szakon tanul tovább a Georgikon egyetemen.

Mint megtudtuk, Eric Miller politikai tudományokat tanul, negyedéves, és első alkalommal jött Magyarországra. Elárulta, hogy Philadelphiában önkéntesként szokott iskolákban dolgozni, de külföldön még nem járt. Ismerőse tavaly Horvátországban tanított, ez keltette fel az érdeklődésért, de ő hazánkat választotta a történelmi háttere miatt, no meg az ország szépsége és az emberek kedvessége is vonzotta. Eddig minden várakozása beigazolódott, tette hozzá mosolyogva. Az Eric Miller órái iránti érdeklődést jelzi, hogy a tófeji iskola száz diákjából félszázan vesznek részt a foglalkozásokon, árulta el Jánky Szilvia, aki a tófeji iskolában tanít angolt második éve, és segít a program lebonyolításában.

Hasonló érdeklődés övezte a zalaegerszegi kurzust is. Adroviczné Tüske Ágnes, a Zrínyi-gimnázium angol nyelvi munkaközösség vezetője három éve kapcsolódott a programhoz, s mint elmondta, a gimnáziumban két amerikai önkéntes 20-25 fős csoportot tanít kezdő, újrakezdő és haladó szinten, kettő-kettő, azaz összesen napi hat órában. A diákok tudását felmérve állították össze a tananyagot és a csoportok érdeklődéséhez igazították a témaköröket, így került terítékre például a sport, az utazás. Tapasztalatai szerint az oktatás komoly előnye, hogy az élőbeszédet, a kommunikációt gyakorolhatják a tanulók ezekben a hetekben.

– A vendéglátó családok mellett nagyon sokan bekapcsolódtak az önkéntesek ellátásába, a diákok utaztatásába, s ha ezt mind összeszámoljuk, kiderül, hogy több száz embert mozgatott meg a program – fogalmazott Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület ügyvezetője. – Ennek köszönhetően jobban megismerhetik egymást az emberek, idegen kultúrával találkozhatnak, és tapasztalataink szerint az így kialakult kapcsolatok nem szakadnak meg, miután az önkéntesek hazautaznak. Számunkra a nyelv tanítása mellett a program legfontosabb eredménye a közösség építése – tette hozzá.

forrás: zaol.hu